TOP

Dansk producent overvejer Sverige: Danmark kan blive en luksus, vi ikke har råd til

Fra 2020 vil Sverige muligvis indføre produktionsrabat på filmproduktioner for at matche et internationalt marked. Hvis ikke Danmark gør det samme, overvejer Jeppe Nygaard Christensen, der er direktør og medstifter af produktionsselskabet Ghost VFX, at flytte produktionen over på den anden side af Øresund.

Det forklarer han til MediaWatch.

” Vi har ikke noget ønske om ikke at være i Danmark og København, men det kan godt være, at vi ikke kan tillade os den luksus,” siger han.

Ghost VFX er en af de helt store kreative produktionsselskaber med internationalt format, som har specialiseret sig i visual effects og computergeneret indhold. På CV’et har Ghost VFX film som ‘Jurassic World’, ‘Star Wars’, ‘Star Trek’ og ‘Quantum of Solace’.

En af del af efterårets budgetforhandlinger
Flere europæiske lande tilbyder internationale filmselskaber produktionsrabatter for at lokke dem til landet. En ordning, hvor filmselskaber kan få op til 30 procent tilbage af den omsætning, som lokale producenter omsætter for.

Dette har både Danmark og Sverige holdt sig fra, men fra 2020 kan det se anderledes ud for vores naboland. I en svensk rapport fra 2017 blev det anbefalet at indføre produktionsrabatter, og nu håber det svenske filmmiljø, at det kommer med i efterårets budgetforhandlinger. I april sagde direktøren for Filminstituttet i Sverige, Anna Serner, at hun regnede med, at det vil blive behandlet i efteråret, og alt andet vil undre hende, når der er så stor politik opbakning til det.

Hvis Sverige beslutter sig for at indføre produktionsrabatter, kan Danmark blive presset til at gøre det samme, mener direktør for den danske filmfond Copenhagen Film Fund, Thomas Gammeltoft. Væsentlige leverandører vil flytte til Sverige, hvorfor de kan leverer indhold til hele verden med rabat.

“Det vil betyde, at mange danske produktioner vil rykke over sundet. Hvem vil ikke gøre det, hvis man får rabat. Det er kun fordi, det er en ulig konkurrencesituation, og vi lige nu står alene med Bulgarien om ikke at have det på vej,” siger han til MediaWatch.

Allerede i februar var Thomas Gammeltoft ude med en kritik af den danske stats engagement i filmbranchen.

Tredoble aktiviteterne
Produktionsbranchen har allerede foreslået en model til Christiansborg. Det drejer sig om en prøveordning på tre år med rabat, som kræver en investering på 250 millioner af staten. Jeppe Nygaard Christensen mener, at det vil give et hurtigt afkast.

“Et konservativt bud er, at vi kunne tredoble vores aktiviteter i løbet af en ganske kort årrække, hvis vi var i stand til at tilbyde de samme rabatter,” siger direktøren for Ghost VFX til Mediawatch.

Den audiovisuelle branche, som Ghost VFX tilhører, er en stor eksportvare i den kreative sektor. Derfor kiggede Erhvervsministeriets vækstteam også i starten af maj på en plan for vækst i den audiovisuelle branche. Under emnet øget international synlighed og ekspert står der:

“Analyse af de samfundsøkonomiske konsekvenser af en incitamentsordning med særligt fokus på konkurrenceudsatte erhverv som spiludvikling, animation og computerskabte visuelle effekter mv., der kun i begrænset omfang modtager filmstøtte i dag.”

Om det bliver vedtaget, afhænger af den kommende regering, men Thomas Gammeltoft vurderer, at der er bred politisk opbakning til en lignende rabatordning.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk