TOP

Dansk museum vinder den største amerikanske arkitekturpris

Det har ikke skortet på international opmærksomhed, siden Tirpitz slog dørene op for godt halvandet år siden. Og nu bliver museet i Blåvand hædret med den største amerikanske arkitekturpris, Institute Honor Awards for Architecture, som bliver uddelt af The American Institute of Architects (AIA).

Tirpitz er tegnet BIG – Bjarke Ingels Group, og 325 bygninger har været i spil til årets ni hæderspriser.

Claus Kjeld Jensen, der er direktør for Vardemuseerne, inklusiv Tirpitz, er af flere grunde glad for prisen.

“For det første er det rart at blive klappet på skuldrene og bekræftet i, at det, som vi har lavet, er godt. Når man selv har været i det fra idéens undfangelse til realiseringen, er man selvfølgelig selv glad for det, men når arkitekter i USA også synes, at Tirpitz er blandt det ypperste, som man kan præstere arkitektonisk, så bliver man rigtig glad. Prisen bekræfter også, at det godt kan betale sig at være ambitiøs og tænke stort og få det, der synes umuligt, til at ske. Derudover er positiv opmærksomhed altid godt for en attraktion som vores,” siger Claus Kjeld Jensen.

Museet har endnu ikke undersøgt, hvor stor en andel af gæsterne, der kommer af arkitektoniske årsager.

“Men der er ingen tvivl om, at arkitekturen trækker mange til. Da vi åbnede museet, var der 52 krediterede medier tilstede, heriblandt CNN, som sendte fra åbningen. I løbet af den første måned nåede nyheden om Tirpitz 246 millioner seere, lyttere eller læsere på verdensplan. Det var fuldstændig vildt. Der er ingen tvivl om, at en væsentlig del af forklaringen på, at nyheden om åbningen af et museum i Blåvand nåede så langt ud, hænger sammen med, at Bjarke Ingels er så kendt et navn i store dele af verden og ikke mindst USA,” siger Claus Kjeld Jensen.

Tirpitz ramt af positivt problem

Tirpitz har siden åbningen i sommeren 2017 også modtaget adskillige priser for udstillingsdesignet.

“For os er det vigtigt, at vores gæster får en god oplevelse, hvad enten de kommer for arkitekturens eller udstillingens skyld, og i virkeligheden tror vi, at de fleste kommer for den samlede oplevelse. Vores gæster skal for eksempel have god mad og møde et højt serviceniveau. Det har vi gjort meget ud af, og vores værter scorer 9,8 på en skala på 10 på service, hvilket er et uhørt højt niveau,” siger Claus Kjeld Jensen.

Midt ind al den positive opmærksomhed er der dog opstået et problem på Tirpitz. Nogle af museets faciliteter er underdimensionerede, og Tirpitz har derfor søgt om tilladelse til at etablere flere parkeringspladser i de fredede klitter samt at udvide museets undervisningsfaciliteter.

“Jeg havde før åbningen regnet med, at vi ville have 100.000 gæster om året. Men vi runder gæst nummer 500.000, inden vi har haft åbent i to år. Det betyder blandt andet, at vi mangler permanente parkeringspladser, og skoleklasser kommer i uhørt grad, så vi har også brug for bedre faciliteter til dem. Men det er jo et positivt problem,” siger Claus Kjeld Jensen, som for nylig deltog i Kulturmonitors Kulturlederstafet: “Kulturbranchen har en meget vigtig rolle at spille. Det skal den i første omgang nok selv være opmærksom på”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.