TOP

Dansk lov er i strid med EU-retten: Kunstnere går glip af rettighedskroner

Dansk lov om ophavsret er på en række punkter i strid med EU-retten. Det vurderer en gruppe fremtrædende forskere ifølge Politiken.

Forskergruppen, som blandt andet tæller tre juraprofessorer fra Københavns Universitets Juridiske Fakultet, har gennemgået den danske lov om copyright og vurderer, at adskillige paragraffer i den danske ophavsretslov, som fastslår, hvornår kunstnere har ret til at få penge, ikke er i overensstemmelse med EU-retten.

“Det er en meget mærkelig situation, at man ikke kan stole på, hvad der står i en dansk lov,” siger juraprofessor med speciale i ophavsret, Morten Rosenmeier, til Politiken og uddyber:

“Det er paragraf efter paragraf efter paragraf, som ikke holder. Og det kan få vidtrækkende økonomiske konsekvenser.”

Som eksempel på at dansk lov er i strid med EU-retten – som skal følges – fremhæver Politiken, at danseundervisere på aftenskoler kvit og frit, og i modsætning til eksempelvis barer og frisører, kan spille musik for deres kursister i dag, og at det er i strid med EU-retten.

Kulturminister Mette Bock skriver i en mail til Politiken, at ministeriet vil se den danske lovgivning efter i sømmene i den kommende tid.

“Der kommer løbende domme fra EU-Domstolen, som giver ny retning på fortolkning af reglerne. Derfor er det altid relevant at overveje, om for eksempel domspraksis eller den teknologiske udvikling gør, at loven bør ændres eller gøres mere klar,” skriver ministeren.

Morten Rosenmeier vurderer, at kunstnere allerede nu i vidt omfang kan kræve det, som EU giver dem ret til, også selvom dansk lov endnu ikke er tilpasset.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.