TOP

Dansk Kunstnerråd efter ny aftale: “Det er i særdeleshed en utrolig hård tid for landets optrædende kunstnere”

Debatindlæg: Fra Dansk Kunstnerråds side er vi overvejende rigtig glade for den nye aftale, der forlænger og udvider kompensationsordningerne. Men særligt de optrædende kunstnere er ramt – og vi må blive ved med at se på, hvad der kan gøres for den gruppe. Der er behov for en langsigtet strategi. 

Først og fremmest er det af afgørende betydning, at ordningerne har en varighed helt frem til 31. januar 2021. Det skaber ro på bagsmækken for både kunstnere og en række vigtige kunst- og kulturinstitioner. 

Som positive tiltag kan vi nævne, at pakkerne samler op på de kunstnere og freelancere, som står uden CVR. Der er blevet dækket nogle huller fra tidligere ordninger. Der er desuden lagt vægt på at understøtte kunst- og kulturinstitutionerne, hvilket er af afgørende betydning for mange teatre. 

For alle de skabende kunstnere er det positivt, at der er forhandlet en legatordning til at udvikle nyt. Ikke mindst for billedkunstnerne, der oplever at direkte salg og mange markeder er pist væk. 

Musikkens kunstnere presses væk fra deres levebrød

Men det er i særdeleshed en utrolig hård tid for landets optrædende kunstnere – særligt for de af vores medlemmer, der er afhængig af, at nye opgaver bookes. Musikbranchen, der lever af at samle mennesker, er maksimalt udfordret. Under normale forhold leverer spillesteder og artister i gennemsnit 100 live-koncerter om dagen – lige nu ser vi nok ikke engang en tredjedel af det antal koncerter, og det presser musikkens kunstnere væk fra deres levebrød. 

Derfor er det afgørende væsentligt, at der ind i 2021 investeres i udvikling af nye kulturformater samt uddannelse, kompetenceløft med mere, så dygtige kunstner og artist-kompetencer fortsat kommer aktivt i spil, mens job udebliver.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk. 

Formand for paraplyorganisationen Dansk Kunstnerråd, som repræsenterer 24 organisationer fra den kulturelle sektor.