TOP

Dansk kunstner performede nøgen og skabte ramaskrig: Museumsdirektør træder tilbage efter trusler

Kunst skal udfordre og provokere. Og det må man i sandhed sige, at den har formået at gøre i Kirgisistan – et land, der ligger kilet ned mellem Kina og Kasakhstan og tidligere var en del af Sovjetunionen.

I forbindelse med en udstilling på 1st Feminnale of Contemporary Art i hovedstaden Bisjkek afklædte den danske performancekunstner Julie Savery sig for derefter at tage tøjet på igen. Denne handling gentog hun flere gange som et symbol på landets kvindelige sexarbejdere og deres arbejdsvilkår.

Hun var én blandt 56 kunstnere fra 22 lande, der hver især satte fokus på kvinders rettigheder. 

Provokerende sprog

Udstillingen har nu forårsaget et så stort ramaskrig, at Kulturministeriet i Kirgisistan har kritiseret udstilling for at have brugt et provokerende sprog, skriver DR.dk.

Kritikken har resulteret i, at museets direktør, Mira Djangaracheva, nu har trukket sig tilbage efter det forlød, at hun var blevet fyret. 

På sin hjemmeside skriver Julie Savery, at hun er ekstremt ked af og chokeret over at høre, at Mira Djangaracheva følte sig nødsaget til at sige op. 

“Udstillingen i Feminnale er stærk, dyb og følsom. Den gengiver et utal af de udfordringer, som kvinder møder i deres sociale, profesionelle og personlige liv. Min optræden under åbningen af Feminnale havde til formål at give specifikke kvinders rettigheder over deres egne kroppe opmærksomhed. Performancen handler lige så meget om at klæde sig på som at være nøgen,” skriver hun. 

Sagde op på grund af trusler

Facebook skriver Mira Djangaracheva, at hun ikke er blevet fyret – hun har derimod selv sagt op på grund af de negative, aggressive reaktioner, hun har oplevet, fra de nationale, patriotiske kræfter. Hun skriver samtidig, at hun og hendes personale har modtaget trusler. 

Julie Savery performance har været med til at skabe debat, og det var også forventeligt, skriver hun.

“Feminisme er et kontroversielt emne over hele verden, hvorfor jeg forventede, at Feminnale ville starte en debat. Jeg finder det dog uheldigt, at opmærksomheden har handlet om et aspekt i min samlede performance. Udstillingen er meget mere end det, og derfor burde den blive betragtet i sin fulde helhed og styrke.”

Ifølge Ekstra Bladet er Julie Saverys optræden på kunstudstillingen nu blevet udskiftet med et skilt, hvor der står ‘censored’.

Du kan se videoen, som henvises til i billedteksten, her.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk