TOP

Dansk Kulturinstitut er på jagt efter en “tusindkunstner” til Rusland: “Kunsten og kulturen er der, det hele starter – det er ikke bare flødeskummen til sidst”

Hvis du er initiativrig, har virketrang og er typen, der ser muligheder, så er du muligvis egnet til jobbet som institutleder for Dansk Kulturinstitut i Rusland.

Men derudover skal du altså også være iværksættende, en dygtig fundraiser og have stor indsigt i Rusland, foruden at kunne tale flydende russisk. Og nå ja, så skal du have erfaring inden for ledelse og være en diplomatisk type. Slet og ret en “tusindkunstner”.

Lige nu leder Dansk Kulturinstitut netop efter sådan en profil til jobbet i Skt. Petersborg, hvor instituttet hver dag arbejder på at fremme udveksling af kultur mellem Danmark og Rusland.

“Vi går efter en person, som kan forbinde Danmark og Rusland om fælles samarbejder. Det skal være en person, der både er initiativrig, og som tænker nye projekter mellem myndigheder, NGOer og kunstnere. Så det er en, der kan iværksætte nye projekter, være projektskaber, og som er dygtig til at skabe og se muligheder i andre mennesker. Vores ledere fungerer som kulturelle oversættere i de enkelte lande; hvad deler vi landende imellem,” siger Camilla Mordhorst, der er administrerende direktør for Dansk Kulturinstitut.

En fantastisk stilling

Hun lægger ikke skjul på, at det ikke er en hvilken som helst kandidat, der skal gøre sig forhåbninger om at komme i betragtning til stillingen, som hun ikke er bleg for at kalde “fantastisk”.

“Det skal være lidt af en tusindekunstner, da vedkommende både skal være iværksætter, en dygtig fundraiser og have stor indsigt i Rusland. Vedkommende skal også være diplomatisk. Så det er en meget kompleks profil, vi søger. Men jeg vil sige, at folk kommer med forskellige baggrunde her hos os. Vi har en jurister, iværksættere og musikere, så udannelsesbaggrunden er mindre vigtig. Kendskab til Rusland er til gengæld meget vigtig. Og så skal man selvfølgelig kunne sproget. Det er en fantastisk stilling med enorm værdi, så vi stiller også høje krav,” siger hun.

Instituttet har en klar vision om at vise, at udveksling af kunst, kultur og viden er afgørende, når det gælder globale udfordringer og fremme af fælles værdier. Og ifølge den administrerende direktør er Rusland et utrolig vigtigt land for Danmark. For ikke alene er det et enormt stort land – det er også kulturelt beriget.

“Rusland er en stor partner for Danmark og for EU i det hele taget – ikke mindst sikkerhedspolitisk. Men kulturelt har Rusland altid været vigtig for Danmark, fordi Rusland er en kæmpe kulturinstitution, som betyder enormt meget indenfor musik og litteratur, og hvor der ligger et stort potentiale for Danmark også. Kulturelt deler vi også mange ting, hvor vi kan blive klogere af at møde hinanden,” siger Camilla Mordhorst.

At kunne tale sammen

Og netop at dele er vigtigt, påpeger hun og henviser til russernes store interesse for dansk kultur, som instituttet netop har som dets fornemmeste opgave at facilitere. 

“Russerne interesserer sig bredt for dansk kultur. De holder meget af dansk børneteater og billedkunst. Og så har vi jo en glæde for den klassiske ballet tilfælles. Generelt er det de klassiske kunstarter, der hitter. De er også meget fascinerede af vores måder at inddrage befolkningen i kulturprojekter. De fleste lande vil gerne have aktive borgere, der deltager og er kreative,” siger hun.

Men det er ikke kun kultur indenfor et smalt spektrum, der giver alliancen mellem landene værdi. For kultur er også et talerør mellem mennesker, der ellers ikke er enige om alle ting; forstår man hinanden på blot nogle enkelte punkter, er der et udgangspunkt for at kunne tale sammen, mener Camilla Mordhorst.

“Vi er ikke altid enige og på linje med hinanden, men alligevel deler vi en del ting, som vi så holder åbent gennem kulturen. Det gør også, at vi bedre kan diskutere de ting, vi er uenige om. Vi kan bedre finde fælles grund, hvis vi trods alt har noget, hvor vi forstår hinanden – i det her tilfælde kultur,” siger hun og fortsætter:

“Vi er overbevist om, at hvis man forstår hinanden, kan man bedre klare de udfordringer, der måtte være mellem hinanden. Kunsten og kulturen er der, det hele starter – det er ikke bare flødeskummen til sidst.”

Hvis du mener, du er en “tusindkunster” og har mod på at søge stillingen som institutleder for Dansk Kulturinstitut i Rusland med start den 1. januar 2020, skal du sende din ansøgning til stillingen senest den 23. august 2019. Mere information kan fås hos Dansk Kulturinstitut.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test