TOP

Morten Hede: Dansk Kultur vil være en sovende Holger Danske

Kommentar: Flere aktører er tøvende i forhold til at skabe en ny paraplyorganisation, som teaterchef Jon Stephensen i øjeblikket brygger på. Og den tøven giver fuldkommen mening. Men Jon Stephensens forslag er heller ikke helt uden realitetssans.

For man kan nok komme i tanker om en situation, hvor en organisation som Dansk Kultur vil kunne gøre en forskel for den danske kulturbranche som helhed. Det gælder måske især i det tunge boldspil med andre store erhverv, hvor et højt medlemstal nogle gange taler tydeligere end et stærkt engagement.

Men coronakrisen har netop ikke vist os nogen eksempler på, hvad en organisation som Dansk Kultur vil kunne bidrage med.

I begyndelsen af krisen talte kulturens organisationer med hver sin stemme for at skaffe sig ørenlyd hos regeringen. Kulturbranchen fremstod som en overvældende mængde af forskellige fagligheder, ansættelsesformer, salgskanaler og værdikæder, som man ikke kunne sidde overhørig.

Vi ved ikke, hvordan det var gået, hvis den danske kulturbranche havde talt med én stemme. Men om den så talte med en operasangers kraft, ville den stadig kun være én stemme i historiens største klagekor.

Kulturen kan ikke ensrettes

Jon Stephensen påpeger, at en organisation som Dansk Kultur eksempelvis vil kunne medvirke til, at kulturlivets kompensationsordninger bliver fulgt til dørs under og efter genåbningen af Danmark.

Men også her er krisens første to måneder et bevis for, at kulturen ikke kan ensrettes. Ikke engang inden for de enkelte kunstarter. I teaterbranchen, som både Stephensen og jeg er tættest knyttet til, er det ikke lykkedes at skabe en støtteordning, der hjælper alle på én gang.

Derfor er Jon Stephensens ambitioner for en brancheorganisation, der kan repræsentere hele kulturen som branche og erhverv, en sympatisk idé og heller ikke uden potentiale. Men det er nok mere hypotetisk.

For det mest realistiske er, at den vil være en lille, passiv enhed, der i det daglige ikke siger et kvæk. Men hvis kulturlandet stander i våde, kan den som en anden Holger Danske vågne op til dåd, og da har den både skuespillere, kunstmuseer, trommeslagere, festivaler, højskoler, radiostationer, runnere, bibliotekarer, koncerthuse, satiretegnere, revyer, glaspustere, kulturkritikere og mange andre i sin hær.

Der er ingen tvivl om, at kulturlivet har mange af de samme interesser. Men kulturen er flerstemmig, og vi har endnu ikke set en situation, hvor alle disse stemmer vil kunne synge den samme sang.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Kulturjournalist, kritiker, kommentator og indehaver af nyhedssitet mortenhede.dk.