TOP

Dansk film skaber internationale overskrifter: Indholdet kaldes alt fra “usandsynligt” og “dubiøst” til “essentielt”

Lørdag aften var der dømt rød løber og verdenspremiere på dokumentarist og filmskaber Mads Brüggers ‘Cold Case Hammarskjöld’ ved den internationale filmfestival Sundance i Utah, USA, og dagen efter kunne holdet bag filmen så vågne op til behørig opmærksomhed fra den internationale presse.

Filmen, hvor Brügger sammen med den svenske amatørforsker Göran Björkman, graver i sagen om den daværende FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død i Afrika tilbage i 1961, skaber således ikke blot overskrifter i filmpressen, men også i en række internationale aviser.

The Guardian, der over de seneste dage har bragt artikler med udgangspunkt i filmen, er igen på banen søndag med en artikel om, hvordan en sydafrikansk-baseret militant gruppe i filmen nu anklages af et af sine tidligere medlemmer for forsætligt at sprede AIDS i det sydlige Afrika i 1980erne og 1990erne. Det samme er The Independent, der hæfter sig ved samme gruppe under navnet SAIMR.

Det hævdes også, at gruppens daværende leder havde en racistisk, apokalyptisk besættelse omkring hiv og AIDS, som han håbede ville decimere de sorte befolkninger og cementere de hvides herredømme i regionen. Alt sammen ifølge papirer indsamlet af filmskaberne bag ‘Cold Case Hammarskjöld’.

Også The New York Times bringer en stor og gennemgribende artikel om afsløringerne. Avisen har imidlertid talt med en række eksperter, der kalder anklagerne “usandsynlige” og “dubiøse” og tror, at de blot vil puste nyt liv i diverse konspirationsteorier. Enkelte mener endda, at anklagerne kan anrette betydelig skade i Sydafrika, der har en af verdens højeste rater af hiv-smittede. 

Også blandt de internationale anmeldere er der delte meninger om “Cold Case Hammerskjöld”. The Hollywood Reporters anmelder, Daniel Fienberg, er tydeligvis godt inde Mads Brüggers tidligere arbejde og går grundigt i detaljen omkring filmen, men selv han er i tvivl om, hvad der er op og ned i det hele. 

“Baseret på reaktionerne fra publikum ved premieren følte en del, at Brügger og hans film kom så langt ind til kernen, at den trods manglen på konkrete beviser, burde få global anerkendelse, hvis det bare var sandt. Måske og måske ikke. Stor åbenbaring eller intellektuel prank – hvis jeg med sikkerhed vidste det, ville det ikke være en Mads Brügger-film,” konkluderer The Hollywood Reporter retorisk. 

Kritikeren Jordan Raup fra The Film Stage udtrykker stor begejstring for den danske film og sammenligner Brüggers arbejde med folk som Andrew Jarecki, Errol Morris og Kurt Kuenne. 

“Inden filmen anede jeg stort set ingenting om den svenske generalsekretær, der døde for et halvt århundrede siden, men efter filmens første halvdel var jeg fuldstændig inde i sagen. Og da filmen var ved sin afslutning, sad jeg målløs over de grusomheder, der blev afdækket og rasende over, at det har taget så lang tid at bringe dem frem i lyset. Hvis det ikke var for Brüggers arbejde med at kaste lys over denne sag, så var den måske blevet glemt for evigt. Filmens præcise skildring af den grusomme efterforskning og dens vilde afsløringer, gør ‘Cold Case Hammarskjöld ‘ til en essentiel film,” lyder det i The Film Stages anmeldelse. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk