TOP

Danmarks største animationsfestival er netop overstået: Vi skal forny os for at være aktuelle

Danmarks største internationale animationsfestival, Viborg Animation Festival, gør status efter en uge, som blandt andet bød på animationsfilm, workshops og udstillinger. Og status er ifølge festival manager Jane Lyngbye Hvid Jensen, at det er gået over al forventning. 

“Vi er meget glade for al den ros og opbakning, vi har modtaget fra både professionelle men især fra viborgenserne,” siger hun i en pressemeddelelse.

Det var ottende gang, at festivalen løb af stablen, hvilket gav arrangørerne mulighed for at prøve nye tiltag af. Blandt andet med screeninger af film dybt under jorden i Mønsted Kalkgruber og på mikrobryggeriet Ølluminati. Der har også været workshops for børn på ‘Flip Book-udstillingen’, og Viborg Game Expo tog et skridt op i en højere liga og afviklede de første VGE Masters i computerspillet Counter Strike. Det betød, at turneringen blev live-streamet og dermed rakte ud til et endnu større publikum. 

“Vi har fået virkelig mange positive tilbagemeldinger på vores nye initiativer”, siger Jane Lyngbye Hvid Jensen og fortæller, at en festival skal blive ved med at forny sig for at være aktuel, men samtidig skal den bibeholde de attraktioner, der fungerer.

“Det kan være en svær balancegang, men det virker til
at være lykkes for os i år – og det er vi utroligt taknemmelige over.”

I kamp for klimaet

Viborg Animation Festival valgte samtidig i år at gå ind i debatten om klimaforandringerne, hvorfor Human Impact var årets tema.

Ifølge Jane Lyngbye Hvid Jensen tog især de unge temaet til sig. 123 studerende arbejdede sammen om at skabe kreative og visuelle løsninger, der blandt satte fokus på vores egen rolle i klimakampen.

Temaet var så stor en succes, at Viborg Animation Festival vælger at videreføre temaet til de kommende to år, hvor udgangspunktet stadig er FN’s 17 verdensmål.

I 2020 er det 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Derfor vælger festivalen at inddrage Tyskland som gæsteland til næste år. Dermed bliver den en del af en større national agenda. Samtidig betegner de Tyskland som et land med en stærk animationskultur og en interessant og nyskabende kulturscene, hvor visualisering og animation spiller en stor rolle. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk