TOP

Danmarks ringborge skal på listen over UNESCOs verdensarv

Et koordineret samarbejde mellem fem danske kommuner skal nu få Danmarks fem ringborge på listen over UNESCOs verdensarv. Det skriver Danske Kommuner

Det er kommunerne bag Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken ved Odense, Trelleborg ved Slagelse og Borgring i Køge, der nu er gået sammen om en fælles ansøgning. Målet er at tiltrække turister til de historiske monumenter, der blev bygget i den samme periode i 970erne og frem på foranledning af Harald Blåtand, der der regerede Danmark i årene 958-987.

Bygningen af ringborgene gjorde det muligt for Harald Blåtand at befæste og demonstrere sin kongemagt og gav ham et stærkere greb om de enkelte landsdele.

“Det er ganske enkelt fantastisk at se, hvordan man i Harald Blåtands tid på tværs af Danmark har placeret disse ringborge. Vi fem kommuner, der har en ringborg inden for kommunegrænsen, har et helt særligt fællesskab, som vi nu cementerer i form af samarbejde om at få borgene på UNESCO´s verdensarvsliste. Her mener jeg, at de hører til, og det kommer vi til at arbejde intenst for de kommende år,” siger borgmester i Køge Kommune, Marie Stærke (S) til Danske Kommuner.

Køge Kommune kommer til at koordinere indsatsen omkring ansøgningen til UNESCO, mens museerne i de fem kommuner indgår i et samarbejde om det faglige materiale. Formand for den arbejdsgruppe bliver museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum.

“Jeg ser frem til samarbejdet mellem museer og kommuner om det fælles projekt. I første omgang gælder det selve nomineringen, men lige så væsentligt er det, at vi også efterfølgende arbejder for at formidle de fantastiske vikingeborge. Samlet set udgør de en helt unik platform for at promovere vikingetiden overfor såvel borgere som turister på landsplan,” siger Lars Christian Nørbach til Danske Kommuner.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk