TOP

Danmarks museer genåbner – men ikke alle får lov: “Det er helt ubærligt”

Onsdag får landets museer efter flere måneders nedlukning atter mulighed for at slå dørene op, hvilket har fået flere til at tilbyde alt fra gratis entré til kagebord for at lokke gæsterne tilbage. Men ikke alle får lov til at åbne. 

Som den eneste kunsthal i København kan Den Frie Udstillingsbygning ikke åbne, hvilket har fatale konsekvenser for de tre færdiginstallerede udstillinger, der stod klar i Willumsens udstillingsbygning på Østerbro, og som nu aldrig kommer til at åbne for publikum.

Det drejer sig blandt andet om dette års ‘Forårsudstilling DFU 21’ af Den Frie kunstnersammenslutning og den kulturhistoriske udstilling ‘Strejftog i arkivet – udstillingshistorier fra Den Frie’, hvor materiale fra Den Fries arkiv udstilles for første gang i institutionens 130-årige historie.

Baggrunden for den fortsatte nedlukning skal findes i en lokal nedlukning af Sankt Pauls Sogn, hvor et stort antal beboere med bopæl i Nyboder er smittet med corona. 

“Det var svært at trykke “send” på mailen til alle de kunstnere, hvis udstilling nu aldrig kommer til at åbne for offentligheden. Mere end 40 kunstnere er berørt af situationen. Og vi er blevet kimet ned af gæster der havde glædet sig til at se udstillingerne,” lyder det fra Dina Vester Feilberg, direktør for Den Frie.  

Hun udtrykker samtidig stor frustration over, at kunsthaller og museer bliver ofre i de lokale nedlukninger, der kan komme på tale i den kommende tid, hvor smitterisikoen endnu ikke er fuldstændig under kontrol.

“Det er helt ubærligt, at vi ikke kan åbne, og det er svært at forstå, hvorfor kunsthaller og museer skal være del af en lokal nedlukning. Der er tale om institutioner med mange kvadratmeter og få kontaktflader, altså steder hvor smitterisikoen er lav. Og i tillæg er der kun adgang med coronapas. Jeg mener, det bør genovervejes, om kunsthaller og museer overhovedet skal være inkluderet i lokale nedlukninger,” siger Dina Vester Feilberg.

Arken ramt af lokal nedlukning

Også kunstmuseet Arken må belave sig på lukkede døre som følge af den lokale nedlukning af Ishøj Kommune grundet smittesituationen i kommunen. Når Arken får lov til at genåbne, bliver det med hele flere store udstillinger på programmet. Det drejer sig blandt andet om den store udstilling ‘Guld og magi’ skabt i samarbejde med Nationalmuseet og en stor samlingsudstilling med titlen ‘For enden af regnbuen – Arken i 25 år’.

Ifølge Berlingske kan det dog se ud til, at Arkens gæster ikke behøver at vente længe. Smittetrykket i kommunen er faldet over de seneste fem dage, og ifølge Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp fra Ishøjlisten, kan det se ud til, at en række af kommunens institutioner – herunder kulturlivet – kan få myndighedernes tilladelse til at åbne tidligere end planlagt.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk