TOP

Danmarks Forsorgsmuseum skal lave udredning om svigt og overgreb

Er børn og voksne blevet udsat for overgreb og svigt, mens de har været anbragt på institutioner, hvor staten har ført tilsyn? Det skal Danmarks Forsorgsmuseum undersøge.

Det er regeringen, der – i kølvandet på sagen om Godhavnsdrengene – har taget initiativ til udredningen om anbragte i det, der blev kaldt sær- og åndssvageforsorgen. Og efter aftale med Social- og Indenrigsministeriet bliver udredningen altså forankret hos Danmarks Forsorgsmuseum, hvis leder Sarah Smed sammen med professor Klaus Petersen fra Center for Velfærdsstatsforskning på Syddansk Universitet og et hold af tilknyttede eksperter og fagfolk skal lave udredningen. 

”Vi ser frem til at være med til at belyse et vigtigt og til tider mørkt kapitel i dansk socialhistorie. Titusindvis af mennesker har gennem årene været anbragt under det, som blev benævnt åndssvage- og særforsorgen – ofte i livslange anbringelser. En dokumentation af vilkårene for denne gruppe af sårbare borgere er af stor betydning for både det enkelte menneske og for vores fælles historie,” udtaler Sarah Smed i en pressemeddelelse. 

I undersøgelsen vil der blandt andet blive zoomet ind på de generelle forhold på de relevante institutioner i perioden 1933-1980 – med særligt fokus på 1950-1980 – og livsforholdene for anbragte børn, unge og voksne, herunder svigt, psykisk vold samt fysiske og seksuelle overgreb. 

Udredningen vil løbe frem til august 2021 og vil blandt andet tage udgangspunkt i arkivstudier, interviews med tidligere anbragte, pårørende og ansatte og eksisterende forskning.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.