TOP

Danmarks Biblioteksforening stiller krav om lovændring: “I sidste ende handler det om at styrke både fællesskab, velfærd og demokrati”

Landets kommuner skal aktivt bruge bibliotekerne til at udbrede viden, skabe debat og styrke fællesskabet. Sådan lyder opfordringen til ministre og kommuner fra Danmarks Biblioteksforeningen, der over de næste to dage afholder Det Bibliotekspolitiske Topmøde i Musikhuset i Esbjerg.

”Vi har i dag en lov som definerer bibliotekets rolle som en passiv formidler af materialer. Hvis vi i stedet får en bibliotekslov, hvor hver kommune aktivt skal bruge biblioteket til at udvikle debat, viden, læsning og uddannelse, styrker vi både kommunen og sammenhængskraften. Bibliotekerne er jo en af borgernes sidste fælles folkeinstitutioner, hvor langt over halvdelen af befolkningen kommer på tværs af tilhørsforhold, og de har formået at omstille sig. Altså et moderne folkebibliotek, som det bestemt har udviklet sig til i mange kommuner, men ikke alle steder, og jeg mener, at det kræver en lovændring eller som minimum en opdatering af de centrale rammer for at få alle med. I sidste ende handler det om at styrke både fællesskab, velfærd og demokrati. Det kommer ikke bare af sig selv, derfor skal vi stille flere krav til alle kommunerne, ” siger Steen Bording Andersen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening i sin tale på Det Bibliotekspolitiske Topmøde.

Kulturministeren og Kommunernes Landsforening (KL) har i 2018 igangsat en debat om bibliotekernes fremtid. På topmødet vil blandt andre kulturminister Mette Bock og Leon Sebbelin fra KL deltage i en debat om konklusionerne fra sidste års undersøgelser.

I alt mødes 450 kulturfolk og fagfolk for at diskutere rammerne for fremtidens biblioteker, og hvilken rolle de fremover skal spille i samfundet.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen.