TOP

Corona-tendens bekymrer Dansk Live: “Man underminerer sin egen forretning, når man gør det”

Mens spillestedernes genåbning ikke just står for døren, går flere musikere den virtuelle vej og spiller gratiskoncerter for et publikum, der lytter med bag skærmene. 

Tendensen, der blandt andet har udmøntet sig i initiativet coronakoncerter.dk, vækker dog bekymring hos landets interesseorganisation for festivaler og spillesteder, Dansk Live, som Berlingske har talt med.

Her forklarer sekretariatschef Esben Marcher, at danske musikere bliver nødt til at finde måder at tjene penge på coronakrisens alternative løsninger, hvis ikke branchen skal vrides af led.

“Kunstnere lægger gratis indhold ud på nettet, og betalingen udebliver. Som artist skal man være bevidst om, at man underminerer sin egen forretning, når man gør det,” siger Esben Marcher til Berlingske og tilføjer, at “medmindre man har en stor, forkromet forretningsplan, skal man ikke investere i den slags livestreams.”

Facebook på vej med ny entre-mulighed

Mens nye, corona-affødte venues – deriblandt det aarhusianske drive-in spillested P Scenen – har formået at afholde fysiske koncerter mod betaling, hæfter Esben Marcher sig ved de mange musikere, der i rastløshedens og virkelystens navn spiller gratiskoncerter på nettet. 

Ifølge Soundvenue har Facebook dog netop meddelt, at det snart vil blive muligt for arrangører og kunstnere at kræve entre til begivenheder med livevideoer på det sociale medie, og at det dermed vil blive muligt for musikere at tjene penge på virtuelle koncerter.

Specifikationerne omkring Facebooks varslede funktion er endnu ikke på plads, men skal man tro Esben Marcher, vil et sådant tiltag falde på et tørt sted. 

“Livestreams på nettet må aldrig blive til den fulde vare, medmindre der er en betalingsmodel. For så står man blot tilbage med fans og opmærksomhed, men ingen indtægt,” advarer sekretariatschefen.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk