TOP

Chef for Det Kongelige Teater bijobbede for storleverandør

En chef på Det Kongelige Teater fik i november 2018 konfiskeret sin arbejdscomputer og telefon og blev bedt om at forlade teatret, efter det kom frem, at chefen gennem flere år havde arbejdet privat for sin foretrukne leverandør af udstyr til Det Kongelige Teater. Det kan Radio24Syv fortælle på baggrund af aktindsigter hos Det Kongelige Teater, Kulturministeriet og interne kilder, der kender til sagen.

Chefens bijob som konsulentmedarbejder hos storleverandøren skete, efter en whistleblower fortalte, at de penge, chefen havde fået fra leverandøren, kunne være bestikkelse som modydelse for, at chefen brugte den pågældende leverandør på teatret, lyder det ifølge Radio24Syv. Teatrets øverste ledelse meldte derfor sagen til politiet den 2. november, men politiet valgte i januar i år ikke at rejse sigtelse.

Ifølge Det Kongelige Teaters egen undersøgelse var der heller ikke belæg for, at der var begået noget ulovligt, siger teaterchef Kasper Holten til radioen.   

“Både vi og politiet har fundet, at der ikke var noget bevis for noget strafbart eller kriminelt forhold på nogen måde. Den anklage, vi blev konfronteret med fra whistlebloweren, har vi altså ikke kunnet underbygge. Det er vigtigt for mig at sige, at vi selvfølgelig undersøgte sagen grundigt. Det skal vi. Det er skatteydernes penge, vi arbejder med, men at vi altså ikke kan se, at der på nogen måde er hold i anklagerne.”

Alligevel pegede teatrets interne undersøgelse på, at chefens bijob havde været så omfattende, at de indgik en aftale om frivillige fratrædelse med den pågældende chef.

“Det er et problem, når man som indkøber har et bijobberi af sådan et omfang for en enkelt leverandør, at der kan sås tvivl om ens habilitet. For alene tvivlen kan være et problem. Derfor skal man være ekstra transparent. Det, har vi vurderet, er et problem, og derfor er vi blevet enige med ham om, at han ikke skal være her mere,” siger Kasper Holten til Radio24Syv.

I perioden 2016 til 2018 var udgifterne til leje af udstyr på i alt 4.985.421 kroner, hvoraf 95 procent af dem gik til det firma, chefen på Det Kongelige Teater bijobbede for.

Ifølge Radio24Syv har sagen ført til, at Det Kongelige Teater har indskærpet reglerne for habilitet og bijobberi over for sine ansatte.  

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen.