TOP

Censur spænder ben for dansk film i Kina

Kina er verdens største filmmarked. Med 1.386 milliarder mennesker har den udenlandske filmbranche gennem de seneste år gjort alt for at komme igennem til det kinesiske publikum – både med de store Hollywood-film og mere kunstneriske film. Og herhjemme åbnede Zentropa i 2013 en kinesisk afdeling.

Men censurregler har dog vist sig at være lidt af et benspænd for den udenlandske filmbranche. Det siger Rikke Ennis, tidligere direktør for distributøren TrustNordisk, og som har stået i spidsen for Zentropas satsning i Kina, til Filmmagasinet Ekko.

”Vi forsøgte at markedsføre og distribuere ‘En kongelig affære’ i Kina. Men da censurstyrelsen havde gennemgået den, fik vi besked om, at filmen var for lang og for kedelig til et kinesisk publikum,” siger Rikke Ennis til Ekko.

Alligevel understreger hun, at der er sket en forandring i det kinesiske samfund, der gør, at publikum er blevet mere modent overfor film, der rykker ved deres verdensopfattelse.

”Den øgede interesse ligger formentlig i mere uddannelse. Men samfundet går også nye veje. Det er blevet mere kapitalistisk, og kineserne ved godt, at der eksisterer film uden for landets grænser, som de ikke bliver præsenteret for,” siger hun og understreger overfor Ekko, at Kina stadig er et land, som danske og udenlandske distributører og indkøbere af artfilm holder øje med.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen.

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test