TOP

CBS-lektor og forretningsudvikler: Vi har brug for mere holdbare forretningsmodeller inden for kulturverdenen

Ingen er nogensinde blevet mere kreative af at være fattige. Derfor har vi brug for mere holdbare forretningsmodeller inden for kulturverdenen. Det skriver Kathrine Weicker, der er seniorforretningsudvikler hos Erhvervshus Hovedstaden og ekstern lektor på CBS, i et debatindlæg i Magisterbladet.

CBS-lektoren zoomer ind på ambitionerne om, at de kreative erhverv skal være drivere for vækst og udvikling.

“I vækstteamets rapport fremhæves de kreative erhverv som særligt vigtige for Danmarks fremtidige vækst, og at efterspørgslen efter de kreative kompetencer fortsat stiger globalt. Det kan jeg nikke genkendende til. Som konsulent for mange kreative virksomheder har jeg i en årrække oplevet potentiale og opmærksomhed vokse. Nærmest i samklang, idet den store opmærksomhed, som den kreative branche ofte får, også påvirker vækstpotentialet,” skriver Kathrine Weicker, der som forretningsudvikler oplever, at de kreative erhverv adskiller sig fra andre erhverv – ikke mindst når det kommer til løn og ansættelsesvilkår.

“En kortlægning af de kreative erhverv har påvist, at de i gennemsnit skaber en højere værditilvækst pr. fuldtidsansat end andre virksomheder. Men de typer af job, som findes i den kreative branche, er anderledes end i mange andre brancher. Det bugner med løse projektansættelser, tvivlsom aflønning – men også med ildsjæle, der går en ekstra mil uden nødvendigvis at få belønning for det,” lyder det i Magisterbladet, hvor Kathrine Weicker fremhæver, at mange skaber værdi uden at få løn for det, og at den oplagte konsekvens er, at kompetencerne langsomt siver ud.

“Det kan man begræde, men man kan ikke både hylde branchen og tage afstand fra det faktum. Det er dog sikkert og vist, at ingen nogensinde er blevet mere kreative ved at være fattige.
Derimod gælder det om at forstå grundvilkår og værdikæde, så vi stadig har en kreativ branche i fuldt flor. Et oplagt svar er et mere helhedsorienteret økosystem, hvor virksomhederne tager deres udviklerrolle seriøst og skaber mere holdbare forretningsmodeller,” lyder det i debatindlægget.  

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.