TOP

Borgmester kræver forklaring på Odeons aflysning af Kina-kritisk teatertrup

Skiftende forklaringer om hvorfor kulturhuset Odeon i Odense har afvist en optræden med den systemkritiske teatertrup Shen Yun, får nu Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), til at indkalde Odeons ledelse til et møde for at få endelig klarhed omkring sagen.

“Der har været lidt for mange forklaringer i den her sag. Det er også derfor, at jeg gerne vil have, byrådet beder partnerskabet, som vi har med Odeon, om at mødes hurtigst muligt, så vi kan trænge til bunds i den her sag, og vi kan få at vide, hvad der er foregået,” siger borgmesteren til TV 2/Fyn, der har fulgt sagen tæt.

Odeon er et privat drevet kulturhus, men Odense Kommune ejer lokalerne og har et partnerskab med stedet. Derfor har sagen vakt interesse i Odense Byråd, hvor flere politikere har ønsket en redegørelse omkring aflysningen. Borgmesteren regner dog med, at et ekstraordinært møde vil kaste lys over sagsforløbet. 

Skiftende forklaringer

Sagen tager sit udgangspunkt tilbage i oktober, hvor teatertruppen, der er kendt for at være kritiske overfor det kinesiske styre, får et kontraktudkast til booking af Odeon i begyndelsen af april 2020. Kort før kontrakten skal underskrives, får truppens danske agent imidlertid at vide, at aftalen alligevel ikke kan blive til noget, da der er tale om en dobbeltbooking med en stor lokal aktør. 

Ifølge TV 2/Fyn har den lokale aktør imidlertid ikke lavet nogen aftale med Odeon, der efter omtalen så pludselig ændrer forklaring. Nu begrundes aflysningen i stedet med, at man ønsker at lave om på, hvilke arrangementer man fylder Odeon med, lyder det fra bestyrelsesformand for Odeon og H.C. Andersen Kongrescenter A/S, Jens Belling, i en pressemeddelse. 

Det opklarende møde mellem kommunen og Odeon finder sted 11. december.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk