TOP

Borgerforening vil opføre overdækning ved kunstværk: “Troede, det var en aprilsnar”

I december kom et kunstværk af Per Kirkeby på landets forsider, da Borgerforeningen i Aars havde boret hul i kunstværket ‘Muren’ for at hænge guirlander og julepynt op.

Nu kan en ny sag potentielt blusse op igen. I 2020, når Aars kan fejre 150 års jubilæum, skulle Kimbrertorvet, hvor ‘Muren’ står, gerne stå overdækket.

Der er netop blevet afsat 134.000 kroner for at lave et arkitektonisk bud på, hvordan en overdækning potentielt kan se ud. Det skriver nordjyske.dk

De kritiske røster er så småt begyndt at komme ud af busken. Nordjyske har haft fat i Aars-kunstneren Peer Poulsen, som driver et galleri lige ved Kimbrertorvet. Både til lokalavisen og på Facebook har han givet udtryk for, at han faktisk troede, at det var en aprilsnar. Han frygter, at overdækningen kan gå hen og blive en lige så ømtålelig sag, som julepynten blev.

“Det var en katastrofe – og for øvrigt er kunstværket ikke endnu repareret som man ellers har lovet efter juleudsmykningen,” siger Peer Poulsen.

Per Kirkebys enke har mulighed for at nedlægge veto mod overdækningen, og det tror Peer Poulsen, at hun vil gøre.

Finde en optimal løsning
Vesthimmerland Kommune og en række initiativtagere ser dog positivt på overdækningen, da det vil gøre torvet mere attraktivt.

Formanden for teknisk udvalg, Uffe Bro (S) håber ikke, at overdækningen af torvet vil skabe lige så meget ramaskrig, som julepynten gjorde. Dengang blev det kritiseret fra flere sider – blandt andet af Per Kirkebys enke.

“Der skal selvfølgelig findes en arkitekt, som har ekspertise i byrum, så man kan få lavet en optimal løsning,” siger udvalgsformanden til nordjyske.dk og forklarer samtidig, at Per Kirkeby i forbindelse med byggeriet af muren i sin tid udtrykte ønske om, at den og arealerne på torvet ville blive brugt.

Aars Borgerforening med foreningens næstformand Jørgen Kristensen i spidsen har startet projektet. De er opmærksomme på at vise respekt og tage hensyn til Per Kirkebys kunstværk. Det vil den kommende arkitekt også gøre. Konstruktionen vil blive så let som muligt, så udsynet til Per Kirkebys mur ikke vil blive overskygget.

Konstruktionen skal blandt andet bestå af søjler, hvor siderne kan tages af, sådan overdækningen ikke fylder alverden, når torvet ikke bliver brugt.

“Jeg kan garantere, at vores projekt er i stor respekt for Per Kirkebys mur, som jo er helt unik og kendt på verdensplan. Det er helt afgørende, at vi sikrer, at udsynet til muren opretholdes,” siger Jørgen Kristensen.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk