TOP

Biograf- og biblioteksleder: “Lige her må vi genstarte Kulturministeriet med Ctrl+Alt+Delete”

Debatindlæg: Coronavirus har virkelig vendt op og ned på vores samfund. Men at jeg ikke længere arbejder med kultur. Den havde jeg ikke set komme!

Jeg er leder af en biograf og et bibliotek, og jeg vil til enhver tid fastholde, at jeg arbejder med kultur. Jeg er i faglige netværk med gode kolleger fra blandt andet museer, teatre og spillesteder. Og som jeg ser det, er kulturhuse, biografer, koncertsale, teatre, museer og biblioteker en del af en fælles branche. 

Men coronaen har desværre fået ministre og embedsmænd til at skulle sætte os alle i bås og skille os fra hinanden i hjælpepakkernes uransagelige veje.

Lige nu står biograferne ude på sidelinjen og hungrer efter hjælp til at overleve, men de er sat i kategori med fitnesscentre, fordi biografer ikke er kultur. Imens ser vi blandt andet zoologiske haver på kulturens insiderliste sammen med museerne. Hvem har bestemt den definition?

Biografer er kultur

Skal coronavirus have lov til at slå den voksende cross over-kultur ihjel? Den kultur, som opstår når ildsjæle gerne vil samle os for at bidrage til vores livskvalitet, fordi vi i branchen samarbejder bredt om interessante og nyskabende kulturoplevelser.

Den kultur, hvor biograferne laver spændende foredrag som optakt til en film, inviterer musikere på scenen som intro til en stærk filmoplevelse eller debatterer en samfundsrelevant dokumentarfilm. Er det ikke kultur? Er det viden? Er det underholdning? Eller er det motion – altså i kategori med et fitnesscenter?

Corona har ramt os alle, men hvor er det uendelig trist, hvis hjælpepakkerne fra Kulturministeriet skal uddeles efter et smalt og utidssvarende kulturbegreb. Et kulturbegreb, der ikke rummer den kultur, hvor vi er mange, der hver dag arbejder for at få kulturen ud til flest mulige – også i landets mange biografsale. Biografer, der både kan rumme mange mennesker til de helt store Hollywood-film, biografer hvor frivillige kræfter præsenterer smalle film, biografer hvor børn og unge kommer med deres skoler og ser film. Biograferne i Danmark rummer ekstremt meget kultur. 

Biograferne er kultur – og hvis det ikke er tilfældet, hvad er biograferne så?

Corona kan godt nok få skyld for meget. Men lige her må vi genstarte Kulturministeriet med Ctrl+Alt+Delete og se på, hvilket ressortområde biograferne hører under.

Jeg deltager gerne i debatten!

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Leder af biblioteket og biografen Bibliografen i Bagsværd.