TOP

Billedkunstnernes Forbund uddeler priser til kunstnerdrevne udstillingssteder

25.000 kroner, en statuette og en tale.

Det er, hvad tre udstillingsplatforme blev belønnet med, da Billedkunstnernes Forbund (BKF) i weekenden uddelte prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2020. 

Årets vinderne er de selvorganiserede udstillingsplatforme Til Vægs, f.eks. og Skovsnogen – Deep Forest Artland.

Vinderne er fundet blandt det højeste antal nominerede – 65 udstillingssteder – nogensinde. 

Til Vægs består af syv udendørs diodeskærme på de almene boligblokke på Lundtoftegade i København. Bag Til Vægs står billedkunstner og boligsocial medarbejder i Lundtoftegade Mette Nisgaard Larsen, beboer og formand i Lundtoftegade Søren-Emil Schütt samt Karoline W. Andersen, der er beboer i Lundtoftegade.

Platformen f.eks. er drevet af kunstnerne Rikke Ehlers Nilsson og Scott William.  

“Platformen f.eks. radikaliserer nysgerrigheden. Der er ikke noget fast udstillingssted knyttet til. Hvert sted, hvor f.eks. vælger at engagere sig, vælges i dialog med kunstnerne for at aktivere steder, der måske ikke er en del af vores bevidsthed, men ikke desto mindre er centrale i vores kultur; steder der er underudnyttede og usædvanlige,”  lød det blandt andet i juryformand Nis Rømers motiveringstale. 

Den tredje vinder er kunstreservatet Skovsnogen – Deep Forest Artland, som i år har oplevet mærkbar medvind som følge af coronakrisen. Kunstreservatet har eksisteret i ti år og er grundlagt af kunstnerne Søren Taaning og René Schmidt. 

“Skoven er et mytologisk sted, der i sig selv berører os. Træernes højde og langsomhed. Jeg mærker en slags forbundethed i skoven, som på nogen måder går forud for min viden og tilværelse som moderne menneske i en kompleks kultur og samfund,” sagde juryformanden blandt andet i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.