TOP

Bikubenfonden skruer op for kunstdebatten og lancerer nye formidlingsformater

Samtalen om kunstens betydning i samfundet og den tværfaglige debat i kunstmiljøet skal styrkes. Det mener Bikubenfonden, som nu – under navnet Vision – skruer op for sine kultursaloner og lancerer nye formidlingsformater i forbindelse med salonerne.

“Vi oplever stor tilslutning til de debatsaloner, vi arrangerer i samarbejde med kunstinstitutionerne, og kan se, hvor vigtigt det er at have en ramme for en samtale om kunstens betydning, der tager afsæt i kunsten – og ikke er bundet af en specifik politisk eller kommerciel dagsorden. Der er et stort behov for at styrke samtalen om kunsten – både i kunstmiljøet og i samfundet generelt. Så vi ser det som en vigtig opgave for Bikubenfonden at bidrage til, at viden, tanker og holdninger om kunst udveksles og udbredes,” udtaler chef for kunstområdet i Bikubenfonden Mette Marcus.

Vision-salonerne har fokus på scene- og billedkunst og bliver arrangeret i samarbejde med kunstnere og kulturinstitutioner. Salonerne kommer i forskellige former og for at styrke formidlingen omkring saloner vil der blandt andet udkomme kunstpodcast og videoportrætter.

De forskellige formater under Vision er:

Debatsalonen: En række debattører med viden inden for både kunst, videnskab eller samfund bliver sat i stævne til debat. Samtalen centrerer sig om et tema eller en faglig problematik fra en konkret udstilling eller forestilling og sætter det i et bredere samfundsmæssigt perspektiv. Mange af salonerne er målrettet et kunstfagligt publikum, som ofte blander sig i debatten med interessant viden eller nye perspektiver.
Næste debatsalon foregår på Betty Nansen Teatret den 28. marts. Her kommer samtalen til at handle om den kollektive skaberkraft i kunsten og i vores samfund. Salonen er arrangeret i samarbejde med teatret i forlængelse af Sort Samvittigheds aktuelle forestilling ’I et forhold’, og du kan bl.a. møde instruktør og kunstnerisk direktør for Betty Nansen, Elisa Kragerup, det anmelderroste skriftkollektiv BMS og Kasper Opstrup, der er forsker og forfatter med speciale i hybrider af kunst/litteratur og politik som modkultur og undergrundsfænomen.
Udvalgte debatsaloner – inklusiv denne – bliver optaget og udgivet som podcast efterfølgende. Bikubenfonden forventer at publicere de første podcasts i april.

Den kunstnerstyrede salon: Ved den kunstnerstyrede salon er det en kunstner, der faciliterer og iscenesætter samtalen om kunsten, inddrager publikum på nye måder og udfordrer salonformatet. Temaet for salonen tager udgangspunkt i kunstnerens aktuelle værk.
Den første kunstnerstyrede salon har titlen ‘Kunsten der vil ændre samfundet’. Her vil instruktør Tue Biering guide publikum igennem en samtale om fordomme og stereotype forestillinger med afsæt i Fix&Foxys aktuelle forestilling ‘Dark Noon’. Vær forberedt på at alt kan ske. Salonen finder sted på Revolver på Teater Republique under CPH Stages internationale dage.

Interviewsalonen: Ved dette salonformat kan du opleve et interview med en dansk kunstner, som har en lovende praksis, en kunstner med et særligt kunstnerisk potentiale. I interviewet bliver der zoomet ind på kunstnerens praksis og nyskabende tilgang i en aktuel udstilling eller forestilling. De første kunstnerinterviews bliver offentliggjort i efteråret. Udvalgte interviewsaloner bliver formidlet som videoportrætter efter salonen.
Bikubenfonden er i øjeblikket i gang med at arrangere interviewsaloner med billedkunstnerne Jakob Kudsk Steensen, Kirsten Astrup og Maria Bordorff samt koreograf Gunilla Lind.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.