TOP

Bibliotekar kritiserer forskningschef i Cepos: “Det nytter ikke noget at centralisere biblioteker”

I sidste uge citerede Kulturmonitor et debatindlæg fra Berlingske, hvor Henrik Christoffersen, forskningschef i tænketanken Cepos, argumenterede for, at man burde se sig om efter en anden måde at drive danske folkebiblioteker på. Han skrev blandt andet, at man kunne lave en national elektronisk platform, og bibliotekerne burde spares væk, fordi de var blevet en velfærdsinstitution. Det affødte en del negative reaktioner på blandt Kulturmonitors egen Facebook-side, hvor forslaget blev kritiseret. Men de er ikke de eneste, der er gået til modangreb på forskningschefen.

Jan M. Johansen, der er bibliotekar på Tarup Bibliotek og oplægsholder, skriver i et nyt debatindlæg i Berlingske, at tingene er lidt mere nuanceret, end Henrik Christoffersen giver udtryk for.

“For det første er det langtfra alle steder, at udlånet er faldet. På mit bibliotek i Tarup er både udlånstal og besøgstal stigende, og den tendens ser ud til at fortsætte i år. Det til trods for en række besparelser de senere år,” skriver han.

Henrik Christoffersen argumenterede desuden for, at interessen for bibliotekerne er faldet, i takt med at kommunalpolitikerne nedprioriterer det offentlige tilbud og mener, at det er en god ting, at folkebibliotekerne svinder hen. Men ifølge Jan M. Johansen skyldes udlånsfaldet de mange bibliotekslukninger og selvbetjente timer.

“Når der ikke er et lokalbibliotek og personale til at inspirere og vejlede, forstår man måske bedre, at udlånstallene mange steder falder,” skriver han.

Desuden påpeger Jan M. Johansen også, at kulturlivet ikke skal være nyskabende, som Henrik Christoffersen ellers slår et slag for. Hvis det var tilfældet, ville det betyde, at også museer, klassisk litteratur og teatre skulle nedprioriteres.

“Lokalområder, kvarterer eller byer har brug for en form for social infrastruktur. De har brug for biblioteker og lignende institutioner. Det nytter ikke noget at centralisere kultur- og dannelsesinstitutioner, hvis man ønsker at skabe eller blot understøtte trivelige lokalsamfund og civilsamfundet i det hele taget.”

Du kan læse hele debatindlægget her.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk