TOP

Bestyrelsen bag Fredericia Teater skal ikke hæfte for konkurs, selvom ekspert kalder den “inkompetent”

Da Fredericia Teater gik konkurs i marts, sendte det ikke kun chokbølger gennem den danske teaterbranche. Det slog også dybe sprækker i Fredericia Kommune, der i et årti har ageret økonomisk rygrad for teatret, senest med en bevilling på 10 millioner i 2019.

Ifølge Politiken har kommunen nu opgivet af få sine penge retur, fordi konkurssagens tilknyttede advokatfirma, Bech Bruun, vurderer, at det rent juridisk vil blive svært at holde bestyrelsen ansvarlig.

Men at teatrets bestyrelse – der blandt andet talte to af medlemmerne i kommunens eget økonomiudvalg, viceborgmester Ole Steen Hansen (S) og Pernelle Jensen (V) – ikke forsøges retsforfulgt, undrer ekspert.

“Hvis vi lige holder Christian Have (professionel kulturaktør, red.) udenfor, er bestyrelsen fuldstændig blottet for relevante ledelseskompetencer. Det er hårdt sagt, men det er de,” siger Per Nikolaj Bukh, der professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, til Politiken. Han mener, at teatrets økonomiske deroute dybest set skyldtes en “inkompetent” bestyrelse.

Teaterchefs millionfejl peger tilbage på bestyrelsen

Den opfattelse deler byrådspolitiker Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten, der sidder i økonomiudvalget. Hun hæfter sig ved, at tidligere teaterchef Søren Møller, der i sidste uge landede et nyt job, overskred marketingbudgettet med knap otte millioner kroner – penge, som han senere er blevet mødt med krav om personligt at betale tilbage.

“Jeg troede, vi havde en klar aftale om, at han ikke skulle styre økonomien. Det er jo egentlig ikke Søren Møllers ansvar. Det er bestyrelsens ansvar, og det er derfor, det undrer mig, at man ikke kan stille dem til ansvar for det hele,” siger Cecilie Roed Schultz til Politiken.

De økonomiske udfordringer, der først på året førte til omfattende fyringer, og som senere altså førte til Fredericia Teaters konkurs, blev udløst af et svigtende billetsalg i København til forestillingerne ‘Prinsen af Egypten’ og ‘Tarzan’ i løbet af 2019. I 2020 manglede teatret 50 millioner i budgettet.

Bestyrelsens formand, Gitte Lillelund Bech, tidligere forsvarsminister (V), skriver i en mail til Politiken, at hun ikke ønsker at svare på kritikken, fordi kurator ikke har afsluttet konkurssagen.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk