TOP

Beats by Girlz første europæiske afdeling ligger i Danmark og vil have flere kvinder til at lave elektronisk musik

Flere unge kvinder skal lave elektronisk musik. Det mener de elektroniske musikere Katrine Villadsen, Lola Ajima og Stefani Wisting, som står bag musikskolen Beats by Girlz.

”Jeg har undervist mange unge mennesker i musik, og jeg oplever, at piger er meget mere forsigtige end drenge. Mange piger har attituden: Uh, kan den gå i stykker? Generelt har pigerne svært ved at lave fejl, men vi lærer ikke noget, hvis vi ikke laver fejl. Den der nul-fejls-kultur er desværre meget fremherskende, og pigerne bakker ud, når det har noget med teknik og computere at gøre. Derfor skal vi skabe et trygt rum, hvor de kan tillade sig selv at lave fejl,” siger elektronisk komponist Katrine Villadsen til det digitale kulturmagasin Heartbeats, som har været med på kursus hos Beats by Girlz.

Beats by Girlz er oprindeligt et amerikansk koncept, der har base i flere amerikanske storbyer. Beats by Girlz Denmark er den første afdeling i Europa.

Ifølge en undersøgelse fra 2017 er kvinder en minoritet i det danske elektroniske musikmiljø. Undersøgelsen viste, at mænd udgør 88 procent og kvinder 12 procent, men også at en del i det elektroniske musikmiljø er ikke-binære og ikke ønsker at identificere sig som mand eller kvinde. Beatz by Girls Denmark henvender sig derfor også til ikke-binære musikere.

“Den procentvise fordeling af mænd/kvinder på de enkelte regioner varierer fra 86/14 % i Hovedstaden, til 93/7 % i Nordjylland,” lyder det i rapporten,

Undersøgelsen konkluderede også, at der et fravær af fællesskaber i det elektroniske musikmiljø.

“En anden udfordring for elektronisk musik er, at den har et dårligt ry, og at den er fragmenteret både som musikgenre og som miljø. Løsninger kunne være dels at skabe større åbenhed og transparens i miljøet og dels at oprette fælles platforme i miljøet både nationalt som lokalt,” lyder det i den knap halvandet år gamle rapport.

”Vi vil gerne være rollemodeller, men endnu vigtigere så vil vi fremelske nye kvindelige rollemodeller. Vi vil afmystificere det hele og vise, at teknik ikke er farlig. Vi vil skabe mere sammenhold og fælleskab, så alle køn kan blive musikalske ‘legekammerater’. Det er bare stadig ikke normalt at se en kvinde stå med hørebøffer på og trykke på knapperne. Så det skal vi først fixe,” siger den elektroniske komponist og underviser Katrine Villadsen til Heartbeats.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.