TOP

Bartoli, Beethoven og overset bratsch – her er de nominerede til P2 Prisen og P2 Lytterprisen

Der er vanen tro en række priser på højkant, når P2’s klassiske årsfest bliver afholdt 8. februar i DR Koncerthuset. 

Allerede i oktober blev operasangeren Stephen Milling afsløret som P2 Kunstner 2020 og i den forbindelse kaldt “en dansk verdensbas med et menneskeligt ansigt.”

Nu har radiokanalen så offentliggjort de ni album, der er udvalgt til at skulle dyste om P2 Prisen 2020 i hver deres kategori. Det album, der får flest stemmer, løber samtidig med P2 Lytterprisen.

De ni nominerede – samt juryens begrundelser – er:

 

Årets danske album, klassisk

Beethoven: Klavertrioer, vol. 3
Trio con Brio

“Trio con Brio, der er dannet og har studeret i Beethoven-byen Wien, spiller Beethoven på et højt niveau, der kan måle sig med de bedste i verden. Musikken lever og ånder med en til tider nærmest ubærlig kombination af lethed og tyngde.”

 

Nancy Dalberg: Strygekvartetter
Nordic String Quartet

“Det er en stor berigelse at få denne ukendte musik frem i lyset. Nancy Dalbergs musik emmer af passion og farver, og Nordic String Quartet spiller musikken med nærvær og sjæl.”

 

Prism II – strygekvartetter af Bach, Schnittke og Beethoven
Den Danske Strygekvartet

“Med en spillestil, der både er cool og med vibrerende nærvær, lykkes det Den Danske Strygekvartet på fremragende vis at få al musikken til at løfte sig ud af den tid, hvori den er skrevet og tale til os i en tone, som er slet og ret universel.”

 

Årets danske album, ny klassisk

Karl Aage Rasmussen: The Four Seasons after Vivaldi
Fredrik From og Peter Spissky

“Karl Aage Rasmussens hænder bliver Vivaldi dekonstrueret og samlet igen, så der tydeligvis har været en nisse på spil – rytmiske krumspring og tonale falbelader gør det svært at sidde stille, endsige holde den stramme mine, mens musikken spiller. Vel er det Vivaldi, men det er jo i den grad Rasmussen, der får dette album til at rage op.”

 

Pelle Gudmundsen Holmgreen: Strygekvartetter vol. 1
Nordic String Quartet

“Musik af en meget produktiv komponist, som fortjener at blive endnu mere kendt. Her er masser af humør og absurd komik, og Nordic String Quartet formår at forløse det så organisk, at nødvendigheden bliver til at få øje på.”

 

Værker for solobratsch
Rafaell Altino, bratsch

“Musikken er fremragende, men det mest fantastiske ved albummet er Rafaell Altino selv. Denne fine musiker løfter alle seks stykker op på højeste niveau, og det er en eksklusiv fornøjelse at opleve, hvor mange udtryk der gemmer sig i den til tider lidt oversete bratsch.”

 

Årets internationale album

Antonio Vivaldi – operaarier
Cecilia Bartoli, mezzosopran

“Cecilia Bartoli er stadig en af klodens mest karismatiske sangere. Hendes stemme slår både gnister og stryger med hårene på den mest bedårende måde i Vivaldi, der lader til at være Bartolis speciale for livstid, og tak for det.”

 

Lise Davidsen – musik af Wagner og Richard Strauss
Lise Davidsen, sopran

“Det er sjældent – og virkelig en gave – at få lov at opleve en ny, international Wagner-stemme udvikle sig i Norden. Selv om Lise Davidsen stadig er ung, kan hun allerede nu måle sig med de helt store.”

 

Schubert: Sonater og Impromptus
Andras Schiff, hammerklaver

“Det godt være, at klangen på Andras Schiffs historiske instrument er meget dæmpet og tonen meget kort målt mod nye Steinway-flygler. Men når man har lyttet et par minutter, er man inde i en fascinerende klangverden. Her oplever man alle de følelser, Schubert gennemarbejder i de ’Fire impromptus’, han skrev i 1827 – året inden sin død – vælde utæmmet frem.”

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk