TOP

Arken søsætter stort projekt om manipulation og propaganda i det digitale univers

Kunstmuseet Arken vil klæde unge på til at forstå faldgruberne og de skjulte magtstrukturer i den digitale verden. Derfor lancerer museet nu projektet ‘Kunsten at hacke fakers, trolde og haters: Disinformation, manipulation og propaganda i digital ungdomskultur’.

”Med projektet tager Arken teknologien ind i kunstens og kulturens ramme – det er væsentligt, for det er her, det bliver muligt at forstå og afkode teknologiens påvirkning af værdier, identitet, relationer, moral og fællesskaber,” udtaler leder af Arken Undervisning og projektansvarlig, Katrine K. Pedersen, i en pressemeddelelse.

Projektet vil bruge kunsten til at udfordre status quo, prikke til tabuer og afdække blinde vinkler til at italesætte og debattere emner som online radikalisering, fake news, hate crimes, shaming, trolling såvel som algoritmers magt og manipulative strukturer.

Projektet bliver skudt i gang på mandag med en Art & Tech Camp for unge fra hele landet.

På campen skal 250 teenagere over tre dage undersøge grænselandet mellem mennesker, teknologi og samfund. Det sker i samarbejde med programmører, robotudviklere, designere, kunstnere og cyberaktivister.

”Vi savnede et tværfagligt fokus på teknologiforståelse og -viden, og museet er det perfekte rum for at facilitere et møde mellem forskellige faggrupper, der alle bidrager med vigtige perspektiver og dermed en mere holistisk tilgang til teknologien,” udtaler Katrine K. Pedersen.

Med afsæt i campen vil der blive udviklet undervisningsmateriale, der bliver tilgængeligt for alle online. Det vil blandt andet rumme redskaber, ideer og refleksioner inden for emner som propaganda, fake news, online radikalisering, algoritmisk kuratering og ekstremisme.

Efter campen følger en række åbne arrangementer om kunstens og kulturens rolle i den digitale tidsalder.

Projektet ‘Kunsten at hacke fakers, trolde og haters: Disinformation, manipulation og propaganda i digital ungdomskultur’ er skabt med bidrag og sparring fra og udfoldes i samarbejde med uddannelses-, kunst- og kulturorganisationer som New Media-specialist Mie Oehlenschläger, Center for Computer Games Research at IT University of Copenhagen (DK) Mixed Reality Laboratory at University of Nottingham (UK), Blast Theory (UK), Culture24 (UK), SFMOMA San Francisco Museum of Modern Art (USA) LACMA Art & Technology Lab (USA).

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.