TOP

Analyse: Stor fremgang for pladeselskaber og filmproducenter

Det går godt for danske pladeselskaber og filmproducenter. Fra 2016 til 2017 har de to brancher nemlig oplevet en fremgang på henholdvis 19 og 13 procent i deres samlede omsætning.

Således lægger de sig i front for flere faggrupper, der alle trækker det samlede billede af mediebranchen i en positiv retning. Det viser en ny analyse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Det er nemlig også med oprejst pande for danske forlag og tv-producenter, der også har oplevet en positiv, omend mere beskeden, fremgang på henholdvis to og en procent.

Fremgangen for faggrupperne, der alle klassificeres under mediebranchen, er således på linje med den danske økonomi, der samlet set har været under fremgang de seneste år.

Når Slots- og Kulturstyrelsens analyse alligevel præsenterer et negativt samlet billede for mediebranchen, der totalt set er faldet med tre procent, skyldes det de øvrige brancher som ‘Skrevne nyheds- og aktualitetsmedier’ og ‘Magasiner og ugeblade’, der gik tilbage og tabte henholdsvis seks procent og fem procent af deres omsætning.

Netflix
Faldet gælder også for faggruppen ‘Tv og streaming’, der fik et hak i tuden med et tab på fire procent. Dog er der en, måske indlysende, forklaring på dette. En stor del af markedet for ‘Tv og streaming’ er nemlig rykket til aktører som Netflix, der ikke holder til herhjemme.

“Det er tydeligt, at danskernes medievaner ændrer sig med hastige skridt. Vi fortsætter med at læse færre trykte aviser, og flere og flere af os benytter udenlandske streamingtjenester som for eksempel Netflix og Amazon Prime frem for at se flow-tv på de traditionelle tv-kanaler.”

“Den udvikling rammer i høj grad mediebranchen, som samlet set tabte tre procent af omsætningen i 2017,” siger specialkonsulent ved Slots- og Kulturstyrelsen, Anders Sebastian Kauffeldt, i en pressemeddelse.

Mens Netflix udelukkende er en udenlandsk virksomhed, så er der også flere af virksomhederne i de brancher, som er i fremgang, der har udenlandsk bestemmende indflydelse.

Således er 90 procent af omsætningen blandt pladeselskaber under udenlandske koncerners bestemmende indflydelse, mens det for tv-producenter er 60 procent. Omvendt er det kun cirka 20 procent for filmproducenter og forlag.

Fælles for disse brancher er det dog, at de samlet set står for en positiv fremgang, der altså står i kontrast til et ellers nedslående samlet billede af mediebranchens udvikling fra 2016 til 2017. 

Således er forlag gået frem med to procent, tv-producenter med en procent, filmproducenter med 13 procent og pladeselskaber med hele 19 procent.

Grundlaget for tallene i Slots- og Kulturstyrelsens analyse er en liste, udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsen, over virksomheder i mediebranchen. Du kan læse hele analysen her.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test