TOP

Amerikanske forlag hyrer krænkelseskonsulenter – danske forlag frygter udviklingen

Amerikanske forlag, der udgiver ungdomslitteratur, er begyndt at benytte sig af såkaldte sensitivity readers – en form for krænkelseskonsulenter, der læser manuskripter igennem inden udgivelse. Det skriver Jyllands-Posten.

En sensitivity reader skanner for litterære fremstillinger, der kan virke krænkende eller sårende på minoriteter, og ifølge Jyllands-Posten kan der eksempelvis være tale om en “modebegejstret homoseksuel med løse håndled. At nogle af de onde i en fantasyroman rider på heste og skyder med bue og pil og dermed krænker indiansk kultur. Eller at alle heltene i fantasyfortællingen er hvide.”

En anden potentiel måde at krænke minoriteter på er, at forfattere, der ikke selv tilhører en minoritet, skriver om en given minoritet.

Hos Gyldendal og Forlaget Carlsen tager man afstand fra udviklingen.

“Der er allerede diskussioner herhjemme om, hvorvidt man kan portrættere en homoseksuel hovedkarakter, hvis man ikke selv er det. Og hvordan man end vender og drejer det, er den tendens en trussel mod fiktionens grundpræmis,” siger forlagschef Christian Bach fra Forlaget Carlsen til Jyllands-Posten og uddyber:

»Vi er nok mere end før blevet opmærksomme på, hvorvidt noget støder. Dansk YA (Young Adult-litteratur, red.) er hårdtslående, og det skal man forholde sig til. Slår det for at slå, eller vil det noget, er en ærlig snak at tage om et manus. Men grundlæggende skal litteraturen udfordre – også YA-litteraturen,« siger Christian Bach, som også fortæller, at man på Forlaget Carlsen forsøger at holde fokus på, at den amerikanske tendens ikke sniger sig ind ad bagdøren – eksempelvis via forlagets amerikanske spejder, der holder øje med med bogudgivelser, der kunne være interessante på det danske bogmarked.

“Vi kan se tendensen i nogle af hendes anbefalinger. At hun gør opmærksom på, at forfatteren ikke skriver ud fra sit eget erfaringsgrundlag eksempelvis. Og det er ikke helt rigtigt, at det ikke påvirker os. Eksempelvis tog en meget afstand fra en fantasyroman, hvor hovedpersonen var en farvet kvinde, der blev holdt som slave, men bogen var skrevet af en hvid kvinde. Det betød, at vi blev mindre interesserede, da vi kunne se, at den allerede, før den var udkommet, havde skabt en masse negativ larm,” siger Christian Bach.

Gyldendals direktør Morten Hesseldahl kalder udviklingen for et knæfald.  

“Vi må have courage som forlæggere. Alt andet får enorme konsekvenser. Der er mangel på mod lige nu. Jeg er glad for at se, at BBC modstår kritikken, når de lader en ikke-handicappet spille Elefantmanden i en genindspilning. I modsætning til Scarlett Johansson, der trak sig fra at spille en transkønnet – og ja, jeg mener, at danske Mich Vraa naturligvis kan skrive om dansk slavehandel i Caribien,” siger Morten Hesseldahl til Jyllands-Posten.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.