TOP

Alvorlig krise rammer Det Danske Akademi: Fire medlemmer er trådt ud i protest mod kollega

Det Danske Akademi, der regnes for en af landets fineste litterære institutioner, er ramt af en alvorlig krise, der trækker linjer til den #Metoo-skandale, der sidste år ramte Det Svenske Akademi.

Fire ud af de nuværende i alt 18 medlemmer af akademiet, hvis historie strækker sig helt tilbage til 1960, hvor akademiet blev stiftet af Karl Bjarnhof og kunsthistorikeren Christian Elling, har trukket deres livsvarige medlemsskab af akademiet, mens fire øvrige medlemmer har underskrevet en erklæring, der opfordrer deres kollega, Marianne Stidsen, til at forlade akademiet. Det skriver Weekendavisen.

De fire medlemmer, der har trukket sig, er Suzanne Brøgger, Ida Jessen, Jens Smærup Sørensen og Astrid Saalbach. De er stærkt utilfredse med akademikollegaen Marianne Stidsens optræden i den offentlige debat, hvor hun igen og igen i kraftige vendinger har kritiseret #Metoo-bevægelsen og ikke mindst hele det forløb, der bragte kollegaerne i Det Svenske Akademi ud i deres historiske krise.

“Akademiet har alt for længe skullet stå model til Marianne Stidsens i mine øjne helt uhyrlige, offentliggjorte påstande,” skriver Suzanne Brøgger således i sit udmeldelsesbrev fra 21. februar i år. En korrespondance som Weekendavisen er kommer i besiddelse af. 

Marianne Stidsen skulle angiveligt have meddelt sine kolleger, at hun ikke agter at trække sig trods protesterne mod hende. Overfor Weekendavisen meddeler hun, at hun i øvrigt ikke ønsker af kommentere balladen med henvisning til den livsvarige tavshedspligt om akademiets indre anliggender, som følger med medlemmernes livslange medlemsskab.

Det Danske Akademi kan maksimalt have 20 medlemmer og har gennem tiderne haft så prominente medlemmer som Klaus Rifbjerg, Villy Sørensen, K.E. Løgstrup, Tom Kristensen og Thorkild Bjørnvig. Akademiet holder til på Rungstedlund efter et personligt ønske fra Karen Blixen og uddeler en lang række af de fornemmeste litterære danske priser. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk