TOP

Almindelige borgere indtager scenen på egnsteater: “Vi giver taletid til og sætter fokus på de grupper, der ofte bliver overset”

I løbet af 2020 vil borgere uden erfaringer med skuespil udgøre holdet på scenen i to borgersceneforestillinger på Hamletscenen i Helsingør. 

Det er hensigten, at forestillingerne skal give stemme til grupper af borgere, der sjældent får – eller tager – ordet i det offentlige rum, og som ikke er tilbøjelige til at opsøge kulturelle tilbud. 

”Hamletscenen arbejder i spændingsfeltet mellem scene og samfund med fokus på tværfaglighed, identitet, mangfoldighed og inklusion, og det er også nøgleordene, når vi taler om borgersceneforestillinger. Vi giver taletid til og sætter fokus på de grupper, der ofte bliver overset, og på den måde håber vi, at vi kan få publikum op fra sæderne, så de kan blive inspirerede til at se verden og mennesker omkring dem i et nyt og andet lys,” udtaler Hamletscenens teaterdirektør og kunstneriske leder, Lars Romann Engel, i en pressemeddelelse. 

Den første borgersceneforestilling er ‘Vinterstemmer’, som får premiere til maj. Den anden spiller til efteråret. 

Opråb mod plasticificeret fitnessverden 

‘Vinterstemmer’ er lavet i samarbejde med Eutopia, hvis leder, Brigitte Christensen, har arbejdet med borgersceneforestillinger i 30 år. Hendes metode tager udgangspunkt i de medvirkende borgere. 

”Med borgersceneforestillingerne bliver teatret drivkraften bag en ny og dybere forståelse mellem mennesker. Der opstår noget helt magisk, når mennesker med forskellig etnisk og social herkomst mødes på tværs af kulturer og alder,” udtaler Brigitte Christensen. 

Ifølge pressemeddelelsen er ‘Vinterstemmer’ et opråb mod en kultur, der sætter den fysisk ungdommelige krop i centrum.

“Den plastificerede fitnessverden, hvor alderdommen sættes lig et handicap. Et afsnit af vores liv, som vi ikke vil konfronteres med eller acceptere; sorgen, tabet, forfald og ældning. Et opråb til en verden, hvor erfaring ikke er værdsat, og hvor “smart i en fart” er succeskriterie. Hvor langsomhed, refleksion, anderledeshed ikke er værdi. Hvor døden, ensomheden, forfald og ældning oftest ikke reflekteres såvel samfund som i kunsten og teatret,” lyder det i pressemeddelelsen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.