TOP

Alle navnene er på plads: Statens Kunstfond uddeler 29.700.000 kroner til 390 forfattere

Morten Pape, Anna Jacobina Jacobsen, Malene Sølvsten, Birgitte Steffen Nielsen, Kristina Stoltz og Peter-Clement Woetmann. Det er navnene på de fire forfattere, en enkelt oversætter og ditto illustrator, som netop er blevet tildelt et treårigt legat fra Statens Kunstfond.

Derudover har 384 forfattere, oversættere og illustratorer, som man se navnene på her, fået et brev i e-boks med besked om, at der er støttekroner på vej.

De 390 støttemodtagere er udvalgt blandt 941 ansøgninger, som legatudvalget har behandlet. Der er samlet uddelt 29.700.000 kroner. De treårige legater er på 855.000 kroner, de øvrige arbejdslegater er på mellem 50.000 og 125.000 kroner.

Ifølge formanden for Legatudvalget for Litteratur, Tomas Lagermand Lundme, tegner der sig en tendens i forbindelse med uddelingen fra kunstfonden.

“Vi ser nogle tendenser i årets uddeling af arbejdslegater. Det er en stærk bevidsthed om, at man er nysgerrig på sin egen verden – og at man går til den. Forfatterne føler selv et ansvar. Der er generelt en stor vilje til at forandre de eksisterende rammer gennem sin kunst, ja, gennem sine fortællinger, fordi man har en stemme, der ikke kun skaber, men i høj grad også omskaber,” udtaler Tomas Lagermand Lundme.

I begrundelserne for uddelingen af de seks treårige legater lyder det blandet andet sådan her:

Billedbogsillustrator Anna Jacobina Jacobsen: “Anna Jacobinas visuelle univers er drømmende, fint og poetisk men også skævt og tankevækkende og aldrig helt lige til, men med en lille rå kant og en snert af melankoli. Hun bliver ved med at eksperimentere og udforske billedbogen som medie, og udfordrer både sig selv og sine læsere, og derfor er det altid spændende, at se hvad hun trækker op af sin magiske billeddam.”

Oversætter Birgitte Steffen Nielsen: “Birgitte Steffen Nielsen har i løbet af sit relativt korte virke som litterær oversætter opbygget et imponerende cv af værker inden for moderne svensk, norsk og engelsk prosa, både skønlitterær og faglitterær og det, der ligger imellem. Hendes arbejdsomhed og omhyggelighed er åbenbar, og dedikationen til sprogets poesi og rytme utvetydig i oversættelser af bl.a. Jonas Hassen Khemiri, Karin Smirnoff, Johannes Anyuru og Dave Goulson.”

Forfatter Kristina Stoltz: “Kristina Stoltz har nysgerrigt udforsket genrerne siden debuten i 2000. Hendes forfatterskab har fulgt en snoet og ofte eksperimenterende vej fra digte til noveller og romaner, fra erotisk litteratur til autofiktion og fra børnelitteratur til lydværker, alt sammen kendetegnet ved et stærkt håndværk og ikke mindst et markant talent. Kristina Stoltz er en stilist, der udfordrer sig selv og derfor også udvider sin litteratur i ofte uventede retninger. Hendes værker fører altid læseren et andet sted hen end sidst. Et magisk univers kan blive afløst af tragedien og den kritiske civilisationsfortælling af det helt nære og personlige rum.”

B&U-forfatter Malene Sølvsten: “Malene Sølvsten er en forfatter i en genre, som udfordrer dens strukturer, skubber handling og om-handling ind i uanede konturer, men altid har en stærk bevidsthed om at skrive spændende, åndeløst og med en nordisk blå tone i baghånden, hvor hun fortæller stilsikkert og hudløst om at være teenager i en tid, hvor det at se både for- og fremtiden i øjnene er en bedrift i sig selv. Det er hårrejsende og skarpt. Svulstigt og uhyggeligt godt skåret ind til benet med et nærmest formbevidst klarsyn, hvor hun altid har sin målgruppe for øje.”

Forfatter Morten Pape: “Morten Pape har sit helt eget beat, han skriver på. Med sine to stærke murstensromaner om Amager har han ramt en ærlighed, man som læser ikke kan undgå at blive ramt af. Morten Pape vil noget, når han skriver. Det var tydeligt allerede fra den første roman, ”Planen” (2015), hvor rammen er Urbanplanen og stilen, tonen og sætningerne er rå, ubehagelige, farlige og insisterende på en voldsomhed, men også i sig selv et fuldstændigt uafrysteligt værk om at være ung og sårbar i en tid, hvor håbløshederne sejler rundt i et udsigtsløst miljø. ”Guds bedste børn” (2018) er en sej og medrivende fortælling om at prøve at flygte fra en fortid, hvor en umenneskelig tragedie bliver en farlig cocktail for hemmelighedernes underverden. Det er modige romaner, Pape skriver. De vil ikke et nyt samfund, men de vil et andet. Den slags drømme koster noget. Det ved han. Det er en pris, der gang på gang forhandles på asfaltens egne præmisser med uforudsete konsekvenser. Det er rå prosa om vores liv, lige nu og her.” 

Forfatter Peter-Clement Woetmann: “I sit sceniske arbejde placerer Peter-Clement Woetmann sig i sit eget rum, som hverken tilhører naturalismen eller absurdismen, men derimod lader dramatikken tale for sig selv i et litterært sprog, der altid er groet ud af den aktuelle virkelighed. På samme måde er det kendetegnede for hans digtning, at omverdenen altid er til stede side om side med naturen, smukt og slående forenet i langdigtet “Bag bakkerne, kysten” (2017), som med sin tematik og sansende tone lykkes med at politisere poesien uden at gøre den politisk. Den forbliver tværtimod så øjenåbnende, bevægende og vedkommende, at man må have lov at stille store forventninger til Peter-Clement Woetmanns endnu unge forfatterskab.” 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.