TOP

Aktører i festivalbranchen melder klart ud: Sektionsmodel er ikke en løsning for os

Den model, som koncertturnéen Grøn har lavet for en afvikling hen over sommeren, er ikke en gangbar løsning for en række af landets øvrige festivaler. Det fastslår såvel Vig Festival som Smukfest, der sammen med den øvrige branche lige nu venter på klare udmeldinger på festival-området fra det udvalg, som Kulturministeriet har nedsat omkring retningslinjer som følge af corona-situationen.

Med inspiration fra den såkaldte Superliga-model planlægger Grøn at skrue ned for antallet af publikummer til de enkelte events og samtidig dele publikum op i sektioner, der så kan skaleres op og ned efter myndighedernes anbefalinger.

Men den løsning egner sig kun til endags-arrangementer og ikke til festivaler over flere dage, mener man hos både Vig Festival og Smukfest. 

“Vi er nødt til at holde fast i at køre Vig Festival i nogenlunde den version, som folk har købt billet til. Vi kan ikke køre sektions-opdelte koncerter, som Grøn lige har meldt ud, de vil gøre. Så ville det jo være noget helt andet, end den festival folk har købt billet til. Grøn-koncerterne er et endags-koncept og uden camping i modsætning til Vig Festival,” siger festivalformand i Vig, Lars Gjerlufsen til sn.dk.

Smukfest i fuld skala

Hos Smukfest i Skanderborg er talsmand Søren Eskildsen enig.

“Vi forventer fortsat at afholde en Smukfest i fuld skala med overnatning og det hele. Som vi plejer, og som vi kender,” siger han til Politiken.

Heller ikke hos festivalerne og spillestedernes interesseorganisation, Dansk Live, kan man se Grøns model som brugbar, når festivalen strækker sig over flere dage. 

“Grøn Koncert arbejder med en sektionsmodel, og det kan lige nu virke som en tryg vej at gå, fordi man kender det fra Superliga-modellen – men for store festivaler med camping er det ikke aktuelt. Man kan ikke gennemføre en stor festival baseret på sektioner,” siger sekretariatsleder hos Dansk Live Esben Marcher ifølge avisen.

Efter planen skal Vig Festival i år finde sted den 8.-10. juli, mens Smukfest ligger i perioden 4.-8. august. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk