TOP

Ai Weiwei i forsvar for den kunstneriske ophavsret i byretten i Glostrup

På onsdag begynder et retsligt opgør om kunstnerisk ophavsret i Retten i Glostrup. Sagsøgeren er Ai Weiwei, der selv kommer til Danmark for at deltage i retssagen.

Den kinesiske kunstner har lagt sag an mod på den danske importør af Volkswagen, Skandinavisk Motor Co. A/S, fordi bilimportøren i 2017 fik fotograferet en Polo foran Kunsthal Charlottenborg og efterfølgende brugte fotografiet i en markedsføringskampagne. På det pågældende tidspunkt blev vinduerne på Charlottenborgs facade brugt til Ai Weiweis installation ‘Soleil Levant’ med flere tusinde redningsveste fra bådflygtninge på Lesbos. Kunstinstallationen kom således til at fungere som en form for kulisse i Polo-reklamen.

Ai Weiwei har opstillet krav om en erstatning på to millioner kroner i forbindelse med retsopgøret.  

“Siden november 2017 har jeg prøvet at få løst sagen med Volkswagen,” skriver Ai Weiwei på Instagram, hvor han også fortæller, at Volkswagen under forhandlingerne, som har stået på i over et år, i hans øjne kun har budt på arrogante tilbagemeldinger og forsøg på at afvise sagen.

Tilbage i efteråret 2017 gav Volkwagens marketingschef, Michael Stein, til Berlingske udtryk for, at firmaet undrede sig over sagen og på ingen måde havde ønsket at krænke kunstnerens ophavsret.  

“Jeg kan garantere dig for, at vores fotograf ikke har vidst, at der var tale om et kunstværk. Billedet indgår i en samling af fotografier, der er taget på forskellige adresser i København, så det er selvfølgelig beklageligt, hvis Michael Thouber (Kunsthal Charlottenborgs direktør, red.) føler sig gået for nær, men det har på ingen måde være vores hensigt at genere ham,” sagde Michael Stein og tilføjede:

“Jeg er ikke jurist, men jeg synes, at det er lidt søgt, hvis man synes, at vores brug af facaden er problematisk. Vi har vel højst skabt lidt opmærksomhed om udstillingen.”  

Kunsthal Charlottenborgs direktør, Michael Thouber, mener, at det burde være indlysende, at en virksomhed ikke må misbruge et kunstværk i en reklamekampagne uden at betale og uden at spørge kunstneren om lov.

“Kunsthal Charlottenborg ligger ved siden at Kunstakademiets Billedkunstskoler, hvor der går 180 studerende og fremtidige kunstnere. Så netop på det sted er vi særligt interesseret i, at kunstnernes rettigheder bliver respekteret. Derfor er jeg taknemmelig for, at Ai Weiwei har taget denne sag på sig. Sagen har allerede kostet Ai Weiwei flere hundrede tusinde kroner, så det er ikke mange kunstnere, som har råd til at føre sådan en sag mod et stort firma som Volkswagen,” skriver Kunsthal Charlottenborgs direktør, Michael Thouber, på sin facebookside og uddyber:

“Volkswagen gør i andre sammenhænge meget for samtidskunsten og driver blandt andet eget museum med en omfattende samling af samtidskunst i Wolfsburg, hvor Volkswagens hovedkvarter ligger i Tyskland. Jeg har selv besøgt museet og dets samling indbefatter blandt andre prominente samtidskunstnere som Christian Boltanski, Olafur Eliasson, Douglas Gordon, Andreas Gursky, Jeppe Hein, Anselm Kiefer, Bruce Nauman, Neo Rauch, Cindy Sherman, Thomas Schütte og Jeff Wall. Volkswagen lever også selv af kunstneriske ophavsrettigheder i deres design af biler, og jeg har derfor været fuldstændig overrasket over deres manglende forståelse og reaktion i denne sag.”

Hvor det normalt er en enkelt dommer, der afgør en sag i byretten, vil tre dommere tage stilling til sagen i Retten i Glostrup.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.