TOP

Ai Weiwei i dansk retssag: “Jeg har aldrig brugt mine værker til firmarelaterede ting”

Kunstneren og aktivisten Ai Weiwei var i dag i Retten i Glostrup for at kæmpe for sin kunstneriske ophavsret.

Den kinesiske kunstner har lagt sag an mod på den danske importør af Volkswagen, Skandinavisk Motor Co. A/S, fordi selskabet i 2017 fotograferede en Polo foran Kunsthal Charlottenborg og efterfølgende brugte fotografiet i en markedsføringskampagne.

På det pågældende tidspunkt blev vinduerne på Charlottenborgs facade brugt til Ai Weiweis installation ‘Soleil Levant’ med flere tusinde redningsveste fra bådflygtninge på Lesbos. Kunstinstallationen kom således til at fungere som en form for kulisse i Polo-reklamen.

I Retten i Glostrup forklarede Ai Weiwei onsdag, at installationen ikke var sat i verden, for at firmaer skulle tjene på det.

“Jeg har aldrig brugt mine værker til firmarelaterede ting. Det vil jeg især ikke gøre med så store virksomheder. Hvis det skulle ske, skulle det være med øje på velgørenhed,” sagde han i retten ifølge Jyllands-Posten.

Selvom Skandinavisk Motor Co. A/S erkender, at ophavsretten er blevet krænket, afviser de, at de har forbrudt sig mod markedsføringsloven. Derfor er de ikke villige til at betale de to millioner kroner, som Ai Weiwei kræver.

Til Berlingske gav marketingschef Michael Stein i 2017 udtryk for, at de på ingen måde har haft til hensigt at genere Kunsthal Charlottenborgs direktør Michael Thouber, som har forholdt sig kritisk til virksomhedens handlinger.

“Jeg er ikke jurist, men jeg synes, at det er lidt søgt, hvis man synes, at vores brug af facaden er problematisk. Vi har vel højst skabt lidt opmærksomhed om udstillingen.”  

Michael Thouber mener, at det burde være indlysende, at en virksomhed ikke må misbruge et kunstværk i en reklamekampagne uden at betale og uden at spørge kunstneren om lov.

“Kunsthal Charlottenborg ligger ved siden at Kunstakademiets Billedkunstskoler, hvor der går 180 studerende og fremtidige kunstnere. Så netop på det sted er vi særligt interesseret i, at kunstnernes rettigheder bliver respekteret. Derfor er jeg taknemmelig for, at Ai Weiwei har taget denne sag på sig. Sagen har allerede kostet Ai Weiwei flere hundrede tusinde kroner, så det er ikke mange kunstnere, som har råd til at føre sådan en sag mod et stort firma som Volkswagen,” har Kunsthal Charlottenborgs direktør, Michael Thouber, skrevet på sin facebookside.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk