TOP

Brexit øger behov for tætte bånd: Aalborg og Aarhus skal kulturudveksle mere med Manchester

Der skal knyttes et tættere og mere forpligtende bånd mellem Danmark og Storbritannien. Mere specifikt mellem de to danske byer Aalborg og Aarhus og byen Manchester i Storbritannien. Derfor lancerer kulturminister Mette Bock i dag Det Internationale Kulturpanels kulturindsats i Storbritannien på Utzon Center i Aalborg.

Og i en Brexit-tid er der mere end nogensinde behov for, at vi fastholder og opdyrker en tæt relation mellem Danmark og Storbritannien, når det gælder eksport, udveksling og gensidig inspiration, mener ministeren.

“Samtidig er interessen fra Storbritannien for at lære af Danmark stor, og kulturudveksling er et grundelement i de historisk tætte bånd mellem Storbritannien og Danmark. Dem skal vi holde fast i og videreudvikle,” skriver hun i en pressemeddelse.

Kulturindsatsen skal knytte de tre byer sammen i forpligtende samarbejder, hvilket betyder, at Manchester, Aarhus og Aalborg skal inspirere hinanden gennem international kulturudveksling, der strækker sig over det kunstneriske niveau og institutionsniveauet – men også “i forhold til de samfundsudfordringer, som vækstbyer oplever i både Danmark og Storbritannien, når det gælder for eksempel samspillet mellem kulturområdet og sundhedsområdet og i forhold til byudvikling.”

En særlig forbindelse
Hos Sundheds- og Kulturrådmand ved Aalborg Kommune, Mads Duedahl, er der stor optimisme omkring indsatsen.

“Den internationale inspiration er vigtig for udviklingen af vores kulturområde, og det at udvekslingen sker direkte mellem byerne, gør vejen til ny viden og nye kulturprojekter kortere. Jeg ser frem til, at institutioner og ikke mindst kunstnerne får glæde af denne unikke mulighed,” skriver han i pressemeddelsen.

Og det istemmes af Rabih Azad-Ahmad, der er rådmand i Kultur og Borgerservice ved Aarhus Kommune. Han er særlig opmærksom på film- og tv-området.

“Der er en helt særlig kulturel forbindelse mellem Storbritannien og Danmark. For eksempel har britiske film og tv altid været enormt populære i Danmark, og heldigvis har danske tv-serier som Forbrydelsen, Borgen og Broen også skabt et stort publikum i Storbritannien,” skriver han i pressemeddelsen.

Når indsatsen lanceres, vil den samtidig følge op på den fællesnordiske satsning Nordic Matters fra 2017. Den bliver til i et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Aalborg Kommune og Manchester City med støtte fra Arts Council England, Udenrigsministeriet og Kulturministeriet i Danmark samt Statens Kunstfond.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.