TOP

1,5 millioner i erstatning: Ai Weiwei vinder retssag

Den verdensberømte kinesiske kunstner, Ai Weiwei, har netop vundet retssagen over Skandinavisk Motor Co. A/S. Det har Retten i Glostrup afgjort i dag.

Retten tilkender Weiwei halvanden million kroner i erstatning, fordi den danske bilimportør anvendte hans kunstinstallation til markedsføring af en ny bil uden at have rettighederne til det. Samtidig tildeles Weiwei en godtgørelse for ikke-økonomisk skade på 250.000 kroner. Det slog retten fast.

“Anvendelsen medførte en vis risiko for udvanding af Ai Weiweis ”brand” og havde karakter af en snyltning på Ai Weiweis gode navn og rygte. Anvendelsen udgjorde derfor en utilbørlig udnyttelse af kunstværket i markedsføringsøjemed,” står der i domsresuméet.

Hele sagen begyndte i 2017, da Skandinavisk Motor Co. A/S i forbindelse med en ny kampagne placerede en Polo foran Kunsthal Charlottenborg. Her havde den kinesiske kunstner forvandlet bygningens facade til kunstinstallation ‘Soleil Levant’, der bestod af 3500 orange redningsveste. Vestene kom fra flygtninge og migranter, der var sejlet i land på den græske ø, Lesbos.

Installationen på Kunsthal Charlottenborg skulle markere FN’s internationale flygtningedag.

Fotoet af bilen foran installationen blev i trykt i et magasin, der udkom i 216.500 eksemplarer, og som blev omdelt til mere end 200.000 mennesker. Det er en skærpende omstændighed, skriver Retten i Glostrup.

Sagen var en tredommersag, og dommerne var enige om sagens udfald.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen.